Door de hoge mate van geheimhouding rond defensieuitgaven aan NAVO-projecten hebben parlementariërs daar nauwelijks zicht op.

We hebben geen idee hoe de NAVO ons belastinggeld precies besteedt. ,,Misschien verspillen ze wel heel veel, of komt de NAVO heel veel tekort. We hebben geen idee. Het zou ook allemaal buitengewoon efficiënt kunnen zijn”, zegt Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, in een interview dinsdag in de Volkskrant.

Al zes jaar probeert Stuiveling duidelijkheid te krijgen over de geldstromen bij het militaire bondgenootschap.

Dinsdag zette de Rekenkamer het weinige wat nu bekend is over NAVO-geld op internet.  Stuiveling hoopt dat de andere 27 lidstaten dit voorbeeld volgen.

De NAVO wordt gefinancierd via drie geldstromen. De eerste betreft een post van in totaal zo’n 2,4 miljard euro, onder meer bedoeld voor de bekostiging van hethoofdkantoorin Brussel en de de staf die daar werkt.  Nederland droeg daar afgelopen jaar zo’n 77 miljoen euro aan bij.

Stuiveling stelt echter niet duidelijk is hoe de totaalbedragen zijn opgebouwd. Als er goede argumenten zijn waarom we iets niet mogen zien, dan legt de Rekenkamer zich daarbij neer, zegt de president. ,,Maar niet bij de algemene defensiegeheimen-deken die er nu over ligt.''

Kosten NAVO ondoorzichtig

De andere twee posten voor internationale missies en speciale projecten zijn volstrekt intransparant, aldus de Rekenkamer. Belangrijkste reden is dat de budgetten van veel projecten die hieronder vallen uit overwegingen van militaire veiligheid niet openbaar zijn.

,,Ik hoop dat op onze site alleen nog 'undisclosed' (niet openbaar) staat als daar goede redenen voor zijn. Redenen waar de politiek zich over heeft uitgesproken", aldus Stuiveling.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl